Bahan-bahan:
1/2 kg ayam
Serbuk kunyit gaulkan
Sedikit garam
6 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
Sedikit halia
4 sudu besar biji ketumbar
1 sudu kecil jintan manis di mesin halus
4 sudu besar cili mesin/cili boh
2 asam keping
Cara menyediakan:
1) Goreng ayam sehingga garing. Setelah garing bolehlah diangkat dan ketepikan.
2) Tumiskan bahan yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau kedalam minyak lebihan ayam tadi (agak-agak minyak dengan bahan yang hendak dibuat sambalnya).
3) Masukkan cili mesin/cili boh sehingga pecah minyak.
3) Kemudian masukkan ketumbar dan jintan manis yang telah dimesin. Jika nampak pekat tuangkan sedikit air (Gunakan api yang sederhana).
4) Masukkan asam keping, sedikit garam dan sedikit gula. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaulkan. Hidangkan
cuba2 jangan tak cuba sodap tau...!!!hehehe
my family
A geisha in Kyoto
Shimabara Castle (島原城 Shimabara-jō),
Pursuit of perfection: The Japanese swordsmith
There are quite a few Meoto-Iwa rocks in Japan.
Osechi-ryōri
MAY GOD BLESS YOU...........
my family....
jenny & ryu
konbanwa....huhuhu
bersama anak kesayangan...
miyako beach
papa and ryu
family together forever
my self..hehee
university of kitakyushu.japan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan